Wat doet de huidtherapeut?

De huidtherapeut is dé paramedicus voor de zorg van ons grootste orgaan: de huid. Het werkveld van de huidtherapeut is breed en afwisselend. Men kan van jong tot oud bij de huidtherapeut terecht met huidproblemen. Van medisch geïndiceerd (zoals ernstige acne, brandwondlittekens en lymfoedeem) tot cosmetisch gewenst (huidverbetering, verwijderen van overbeharing, tatoeages etc.). Daarnaast kan door een preventief bezoek aan de huidtherapeut een probleem of verergering hiervan voorkomen worden zoals bijvoorbeeld door juiste preventieve maatregelen en zelfcontrole aan te leren om huidkanker te voorkomen. Naast het behandelen van de gevolgen van huidproblemen is geven van voorlichting en advies, coachen in leefstijl- en gedragsverandering en het stimuleren van zelfmanagement bij (chronische ) huidaandoeningen een belangrijke onderdeel van het werk van de huidtherapeut.

Acnetherapie

De huidtherapeut behandelt alle vormen van acne en acnelittekens, vaak in samenwerking met een huisarts of medisch specialist. De arts of medisch specialist kan middelen voorschrijven die de ontsteking remmen, de groei van bacteriën verminderen of die de talgvorming remmen. Er bestaat geen standaardbehandeling, flinke ontstekingsverschijnselen vragen om een andere behandeling dan de aanwezigheid van mee-eters. De behandeling door de huidtherapeut kan onder andere bestaan uit het manueel reinigen van de huid, het aanbrengen van chemische peelings, rood/blauw lichttherapie, licht- of lasertherapie, microdermabrasie en/of camouflagetherapie. Acnelittekens kunnen worden onder andere aangepakt door middel van lasertherapie, chemische peelings, microneedlingtherapie of (micro)dermabrasie. De ernst van de aandoening, de klachten, het optreden van littekenvorming, maar ook de leeftijd en het geslacht van de patiënt bepalen welke behandelmethode(s) of middelen het meest effectief zijn. Vaak is een combinatie van behandelingen nodig om tot het gewenste resultaat te komen. In alle gevallen zal de huidtherapeut adviezen geven en zelfmanagement stimuleren met betrekking tot de thuisverzorging.

lichte Acne en grove poriën; voor & na

Verwijzingen en Vergoedingen

Voor de behandelingen van acne en acnelittekens door de huidtherapeut hebben patiënten geen verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig, tenzij de zorgverzekeraar daar om vraagt. De hoogte van vergoeding en de eisen die de zorgverzekeraar daar aan stelt zijn per zorgverzekering verschillend. Acnetherapie valt onder de vergoeding uit de aanvullende verzekering. In de polisvoorwaarden van de zorgverzekering kan de patiënt lezen, of er recht hebt is op een (gedeeltelijke) vergoeding van de behandeling(en).