Soms wordt acne benoemd op basis van de leeftijd waarop het zich voordoet: babyacne, jeugdpuistjes, volwassenenacne, enzovoort. Andere manieren om acne omschrijven is op basis van hoe hevig de symptomen zijn (zoals Acne Conglobata) of op basis van de externe oorzaken die de onzuiverheden kunnen hebben aangewakkerd (zoals cosmetische acne). In dit artikel worden alle externe factoren die acne kunnen veroorzaken besproken.

Hormonen zijn de belangrijkste oorzaak van acne. Maar behalve deze interne factor, zijn er ook meerdere externe factoren die acne kunnen veroorzaken of verergeren. Bij het benoemen van acne worden deze invloeden van buitenaf vaak gebruikt. Zo wordt acne onderverdeeld in de verschillende soorten:

Acne aestivalis / mallorca acne

Deze vorm van acne komt met name voor bij vrouwen tussen de 25 en 40 jaar, die meestal in de puberteit ook al last hadden van acne. De acne ontstaan na blootstelling aan UV-straling en wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de reactie van vrije radicalen met de emulgator in cosmetica en zonnebrand. Vrije radicalen komen vrij door blootstelling aan zonlicht.

Lokalisatie: Met name onderkant armen, de borst en minder vaak gelaat.

Symptomen: O.a. intense irritatie, knobbelige uitslag, erytheem, blaren of pustels. In zware gevallen kunnen er grotere hemorragische laesies ontstaan..

Littekenvorming: Ja, echter komen pigmentatieproblemen vaker voor.

Acne cosmetica / cosmetische acne

Acne cosmetica ontstaat door een reactie van de huid met de comedogene substantie in sommige cosmetica producten. Deze verstoppen de talgklieren en veroorzaken acne. De symptomen trekken over het algemeen weg, wanneer er gestopt wordt met dit product.

Lokalisatie: gehele lichaam. Met name gezicht, nek, haarlijn en schedel.

Symptomen: Weinig tot geen zichtbare ontstekingen, huid voelt ruw aan, kleine bultjes op de huid.

Littekenvorming: Nihil.

Acne Excoriée / picker’s acne

Deze vorm van acne komt vaker bij vrouwen voor. Het wordt veroorzaakt door constant, impulsief krabben, knijpen en pulken aan onzuiverheden en soms aan normale huid. Dit kan worden aangewakkerd door stress en andere psychologische problemen.

Lokalisatie: Met name gelaat (voorhoofd, neus en wangen)

Symptomen: symptomen van milde acne verergeren en bacteriën verspreiden, waardoor ontstekingen verder oplaaien.

Littekenvorming: Ja, Acne Excoriée leidt vaak tot littekens en dit risico wordt groter als mensen scherpe objecten gebruiken om de onzuiverheden te verwijderen.

Acne inversa / hidradenitis suppurativa

Acne inversa ontstaat vaak na de puberteit. De oorzaak is niet geheel duidelijk, maar wordt in verband gebracht met een probleem in de immuunrespons.

Lokalisatie: Met name plekken waar veel zweetklieren zitten, zoals oksels, het kruis en tussen de billen.

Symptomen: Een chronische, terugkerende ontstekingsaandoening. Begint met ontstoken en pijnlijke knobbeltjes die zich kunnen verspreiden.

Littekenvorming: Ja, er is een aanzienlijk risico op littekenvorming en pigmentatieproblemen.

Acne mechanica / sport acne

Actieve mensen van alle leeftijden kunnen last krijgen van Acne Mechanica. Het ontstaat doordat een object het zweet tegen de huid houdt en wrijft, waardoor de talgproductie wordt gestimuleerd. Dit kan ontstaan door strakke en/of synthetische kleding, helmen, kinbandjes, ondergoed, bh’s en wetsuits.

Lokalisatie: plekken die met deze producten in contact staan.

Symptomen: open en gesloten comedonen, pustels

Littekenvorming: Nihil.

Acne medicamentosa / medicinale acne

Deze vorm van acne kan worden aangewakkerd door het gebruik van medicatie met barbituraten, lithium of corticosteroïden, een overdosis vitamine B6, B12 of D2, steroïdemisbruik en soms door de pil. De acne verdwijnt meestal nadat er met het medicijn wordt gestopt.

Lokalisatie: Vooral op het gezicht, borst, schouders en rug.

Symptomen: Papels en pustels.

Littekenvorming: Ja, er is een risico op littekenvorming en pigmentatieproblemen.

Acne venerata / contact acne

Acne Venerata ontstaat door het contact van de huid met chemicaliën. Voorbeelden van chemicaliën die kwaad kunnen doen voor de huid zijn teer, olie, chloor, tandpasta met fluoride en ruwe reinigings- en verzorgingsproducten.

Lokalisatie: het gebied dat direct in aanraking is geweest met de substantie

Symptomen: Meestal open comedonen

Littekenvorming: Ja, maar alleen in zware gevallen

Bij Het HuidBuro zijn we gespecialiseerd in acnetherapie en het behandelen van alle vormen van acne en acnelittekens. Vaak doen we dit in samenwerking met de arts voor eventuele medicatie die de ontsteking kan remmen, groei van bacteriën verminderen of de talgproductie remmen. De ernst van de aandoening, de klachten, het optreden van littekenvorming, maar ook de leeftijd en het geslacht van de patiënt bepalen welke behandelmethode(s) of middelen het meest effectief zijn. Vaak is een combinatie van behandelingen nodig om tot het gewenste resultaat te komen. In alle gevallen zal een van onze huidtherapeuten adviezen geven en zelfmanagement stimuleren met betrekking tot de thuisverzorging.

Voor meer informatie kunt u bellen naar 023-7009788 of mailen naar info@hethuidburo.nl